fredag 26 februari 2016
Erik XIV:s paradsköld i 3D - nu även på Sketchfab
3D-skannade föremål är något vi jobbar på att erbjuda mer utav inom en inte allt för lång framtid. I väntan på fler 3D-objekt har vi nu publicerat Erik XIV:s paradsköld på Sketchfab. En intressant aspekt med denna plattform är att det finns möjligheter att ställa in parametrar för bl.a. ljussättning, texturer, perspektiv och animering.
// Fredrik
Etiketter:
3D,
Digitalisering,
Livrustkammaren
måndag 22 februari 2016
Wikipedia-skrivstugan Art+Feminism
Den 8 mars är det dags för ännu en skrivstuga, denna gång på Hallwylska museet, och denna gång som en del av den världsomspännande skrivstugan Art+Feminism. Art+Feminism hålls för tredje året i rad med önskan om att förändra det faktum att det på Wikipedia i dagsläget finns omkring fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor och runt 90% av alla som skriver på Wikipedia är män.
Överrepresentationen av män som skriver artiklar gör att täckningen blir bättre inom ämnen som intresserar män och detta kan även styra ordval, tolkningar och vad som behandlas i ämnet. Det saknas artiklar om många anmärkningsvärda och kända kvinnor i historien och konsten.
Huvudskrivstugan hålls på Museum of Modern Art i New York och "systerskrivstugor" hålls på över hundra platser runt om i världen.
Eftersom vi ser det som vår uppgift att alltid sprida den kunskap vi besitter och producerar, bland annat på Wikipedia, och gärna vill inspirera och uppmana andra att göra det samma, var vi inte sena med att kontakta Art+Feminism och anmäla vårt intresse som organisatörer för en systersskrivstuga i Sverige.
Så den 8 mars är det dags igen, läs mer detaljer på Wikisidan för evenemanget. Vill du delta går det bra att anmäla att du kommer på Facebooksidan. Alla är välkomna!
Är du också sugen på att anordna en skrivstuga? Läs mer här: Wikipedia:Skrivstuga.
// Linnéa
Etiketter:
Art+Feminism,
Hallwylska museet,
Wikipedia
tisdag 9 februari 2016
Digitalisera Hallwylska museets katalogverk
Örhänge med briljanter, 1700-tal, och brickan med inventarienummer. |
Katalogverket, som blev klart 1955, 25 år efter Wilhelmina von Hallwyls död, är idag ett fantastiskt tidsdokument över ett museiskapande vid förra sekelskiftet. Kunskapen om föremålen ser idag i många fall helt annorlunda ut än den information som dokumenterades i katalogverket, men samtidigt är katalogverket fortfarande en grund i mycket av det arbete som pågår med att uppdatera och beforska samlingarna.
Wilhelmina von Hallwyl böjer sig fram och övervakar arbetet med att katalogisera samlingarna i ett av gästrummen i det Hallwylska huset. |
Katalogverket består av 78 band. Varje samlingsgrupp har en bilddel och en textdel. Wilhelmina lät trycka katalogen i 110 exemplar och skickade ut dem till bibliotek runt om i världen, som ett sätt att garantera att informationen om samlingarna alltid skulle bevaras. Ett ex finns idag på Kungliga biblioteket och ett par ex finns förstås på Hallwylska museet.
Trots Wilhelminas ambition att sprida informationen om sin samling är de 110 exemplaren runt om i världen med dagens mått mätt ändå ganska svåråtkomliga för en intresserad allmänhet. Det krävs också att du känner till det komplexa inventarienummersystem Wilhelmina använde för att kunna hitta i katalogen. Det här är förstås inte tillgängligt nog! Vi tycker att katalogverket förtjänar att studeras mer och av fler.
Några delar av katalogverket. |
En bit av förordet till Hallwylska museets katalogverk. |
// Linnéa
onsdag 3 februari 2016
Våra samlingar i Europeana Challenge 2016
Som trogna bloggläsare redan vet vid det här laget så ligger våra samlingar på Europeana sedan ett tag tillbaka. Kanske har ni också sett att Europeana gått ut med årets första Europeana Challenge? Tävlingen pågår till 29 februari och har följande kriterier:
We are looking for products, services and projects which:Detta betyder att mycket material från våra samlingar skulle kunna användas för att delta i tävlingen!
- Re-use Europeana openly licensed content
- Are dedicated to the competition themes of First World War, Art & Design and Europe’s music heritage.
- Demonstrate clear social and/or economic impact. Successful entries will meet at least one of these criteria:
- Offer novel and engaging ways of experiencing and/or interacting with digital cultural content
- Support lifelong learning e.g. have a strong educational element
- Enable commercial re-use of cultural data
We are open to entries at various stages of maturity (concept, prototype, early stage product). Suitable entries include apps, online services, games, e-books, or artistic and product designs.
- Have a clear business model (address key elements, such as target group, value proposition, technical feasibility, sustainability)
Här hittar ni lite av vårt måleri, eller varför inte lite porslin från Hallwylska samlingen? Faktum är att vi till och med har en del saker som berör vårt musikarv.
Hoppas det finns massa duktiga och innovativa människor där ute som har lust att delta - lycka till önskar vi!
En gigantisk tavla gjord helt av äpplen passar kanske inte just den här tävlingen, men häftig är den i alla fall. Bild av Hallwylska museets gård, 2008. CC BY-SA Jens Mohr. |
// Linnéa
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)