tisdag 25 november 2014

Hårddisken har puttrat klart!

LSH+Wiki

Under några veckor har hårddisken stått och puttrat. Det tar lite tid att ladda upp drygt 6000 högupplösta bilder till Wikimedia Commons, men nu är de uppe! Resultatet, sammanlagt över 27 000 bilder.

De nya bilderna är, precis som tidigare, högupplösta tif-filer med en stor mängd information kopplat till sig. En av de nya bilderna är en av mina favoritbilder. Den föreställer Hedvig Elisabeth Charlottas brudklänning från hennes bröllop med Karl XIII. Bilden är tagen i omgången på Skoklosters slott och det finns en längtan i den bilden som gör den så ovanligt vacker.

File:Hedvig Elisabeth Charlotta av Sveriges brudklänning.tif
Foto: Erik Lernestål (CC BY-SA) Se bilden på Wikimedia Commons


Personerna, som till exempel har burit dräkterna, är kopplade till Wikipediaartiklar och den som vill veta mer om deras bröllop kan fördjupa sig och läsa mer. Bilderna är också kopplade till andra föremål, som andra delar av klänningen som har andra nummer. Anledningen till att vi kan delge så mycket information om föremålen är att den är hämtad direkt från vår samlingsdatabas.

2,7 miljoner sidvisningar har bilderna från Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet genererat sedan förra gången. Det är ju en ofattbar stor mängd och vi är glada över att kunna sprida våra bilder så långt och brett. Nu har vi arbetat mer med att länka in bilder från Wikimedia Commons till artiklar på Wikipedia och vi byter ut sämre bilder på måleri mot nya, bra bilder. Hjälp oss gärna med att använda bilderna precis så som du tycker är bäst!

/Karin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar