onsdag 4 april 2012

Meningen med Pinterest

Vi hänger med i vår tid och har ett konto på Pinterest. Där pinnar vi hittills mest kungligheter, eller närmare bestämt drottningar. Ännu närmare bestämt kan man säga att vi pinnar drottning Kristina och britternas drottning Elizabeth II. Detta har sina skäl. Om Kristina ska Livrustkammaren göra både utställning och publikation nästa år. Elizabeth har suttit 60 år på tronen och det firar Google och HistoryPin tillsammans. Vi tänkte lägga upp lite bilder från det brittiska statsbesöket 1983 på HistoryPin så småningom och värmer därför upp lite på Pinterest.

De senaste veckorna har vi noterat att bland de sociala medier som vår myndighet använder, så genererar Pinterest utan konkurrens mest aktivitet bland användarna. Varje dag kommer nya meddelanden från hela världen om vilka som pinnar våra bilder och följer våra anslagstavlor (ja, boards alltså) och ändå har vi inte varit särskilt aktiva själva. Det är stor skillnad mot t ex Twitter, där man märker en aktivitet bland följarna i några timmar efter ett nytt inlägg, men där det tystnar om vi inte följer upp med en ny tweet.

Om vår verksamhet bara handlade om att skapa uppmärksamhet så skulle Pinterest vara en vinnare och vi skulle sannolikt ägna mycket mer tid och energi åt att hantera vår aktivitet där. Men vi har ju ett annat uppdrag. Vi ska tillgängliggöra, fördjupa, kontextualisera. Vi är den digitala förlängningen av den klassiska museiverksamheten. Vi skapar innehåll. Gör vi det på på Pinterest? Kan man säga att det är innehållsskapande att sätta en kartnål på några foton i cyberrymden? Sanningen är att vi inte vet. Inte än.

Vi ser det så här:
Ibland kan det vara befogat att göra något bara för sakens skull. För att navigera i den digitala världen så måste vi våga gå på upptäcktsfärd, annars kommer vårt spår att vara smalt och rakt och ganska tråkigt. Vi måste testa att vara med på platser som Pinterest, även om vi inte riktigt vet vart det leder, för om vi inte testar så kommer vi aldrig att få veta. Och styr man in på en ny liten stig, så dyker det ofta upp en annan, ännu mer spännande stig lite längre fram. Vi samlar på oss nya verktyg och kunskaper under vägen och vi är helt säkra på att alla våra aktiviteter korsbefruktar varandra i förlängningen.

Vi fortsätter alltså på Pinterest och ni får gärna följa oss där. Digitala Museet heter vi. Själva meningen med pinnandet kommer vi helt säkert att återkomma till och även till det lilla problemet som kallas Upphovsrätt. På återseende!

//Sara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar