torsdag 28 mars 2013

Digitala utställningar

Foto från familjen von Hallwyls resa i Nordafrika, vintern 1900-1901.

Digitala museet har minst två webbutställningar på agendan under 2013. En ska handla om resefotografi och en om den Hallwylska förmögenhetens bakgrund. Till båda finns rikligt med material i både bild och text. Grunden ser bra ut. Vi vet vad vi vill berätta.

Bild från familjeföretaget i Hälsingland.


Men nu kommer det svåra. Hur berättar vi? Eller snarare - var? Det finns några alternativ. Vi kan lägga  utställningarna på vår egen webb och använda det verktyg vi har med de mallar som redan finns. Eller så kan vi köpa en utökning av det befintliga webbverktyget och försöka åstadkomma en flexibel grund för många kommande utställningar. Eller så finns det tredje alternativet - att ansluta oss till en befintlig webbutställningssite. De tre alternativen har som vanligt både för- och nackdelar, som jag ska försöka lista:

  1. Använda det befintliga verktyget i sitt nuvarande skick. Det blir snabbt, lätt och billigt. Nackdelen är att det inte blir särskilt flexibelt. Utställningarna kommer inte att skilja sig nämnvärt från de vanliga informationssidorna på webbplatsen. Det kan bli lite tråkigt.
  2. Utöka det befintliga verktyget. Detta har en mycket påtaglig fördel i att när utökningen väl är gjord kan vi bygga och byta utställningar själva, till en låg kostnad. Nackdelen är att det kan bli ordentligt dyrt, om vi vill göra något avancerat och modernt. Det finns också en påtaglig risk för att det moderna snabbt kommer att kännas ålderstiget.
  3. Ansluta oss till befintlig utställningssite. En spännande men arbetskrävande lösning. På en internationell site som samlar museer från hela världen så kan vi få en större räckvidd. Det är dessutom det logiska sättet om vi vill göra en internationell samproduktion. Risken är att avsändaren inte blir lika tydlig som om vi använder vår egen webbplats. Och så den allra största nackdelen: Det är inte så himla lätt att hitta någon bra site. 
Jag har googlat på "online exhibitions" och hittat både några möjliga kandidater till extern hosting och befintliga utställningar som inspiration. Bäst hittills, om vi ska utlokalisera oss, verkar Google Cultural Institute som samlar berättelser om kulturarvet och har samarbetspartner som Auschwitz-Birkenau State Museum, Nelson Mandela Centre of Memory och Getty Images. Utställningarna är snygga, men jag är inte helt förtjust i funktionen, där man bläddrar sig igenom bilder och texter från vänster till höger, eftersom jag tycker att det saknas överblick. 

Europeana samarbetar också med olika institutioner och gör utställningar, som den här amerikansk-europeiska samproduktionen om den stora migrationen till USA under 1800- och 1900-talen. I Europeanas utställningsdel hittar man många roliga teman, men formgivningen är tråkig och navigationen lite klumpig. 

Smithsonian har en webbplats för vandringsutställningar, med en del för webbutställningar, men layouten känns daterad och otillgänglig. Dessutom bör man nog vara ett amerikanskt museum för att komma ifråga där. 

Smithsonian har också en databas för webbutställningar: Library and Archival Exhibitions on the Web. Genom den kan man hitta utställningar med fokus på biblioteks- och arkivmaterial, men det är mer museispecifika utställningar som är bra som inspiration, inte ställen som skulle kunna hysa våra utställningar. 
Att söka på det svenska uttrycket "webbutställning" är svårare. Det blir många träffar på "Busstrafiken i Eskilstuna", "Julstämning i Sigtuna" och andra mer affärsrelaterade sidor. Jag har med andra ord inte nått så djupt i mina svenska efterforskningar än, men återkommer när vi vet hur vi ska jobba vidare.

//Sara

söndag 24 mars 2013

Efter lansering



Tack för det överväldigande mottagandet av Öppet bildarkiv! Så långt vi kan se har projektet spridit sig så långt som till både Sydamerika och Asien. Vi hoppas verkligen att många får användning av våra bilder!

Under april och maj deltar vi i två konferenser för att berätta om projektet, Digikult i Göteborg som anordnas av Wikimedia Sverige och Västarvet samt Vårmötet i Stockholm som anordnas av Riksförbundet Sveriges museer. På båda kommer vi att berätta om projektet, hur vi resonerat och vad vi tycker är viktigt att tänka på om man vill göra något liknande. Hoppas att vi ses där!

Den 17 juni anordnar vi tillsammans med Webbstjärnan och Digisam en workshop för lärare. Vi vill ju gärna att skolan ska få användning av de bilder som nu ligger ute, fria att vidareanvända, och workshopen är tänkt att inspirera och att tänka tillsammans kring hur materialet kan användas i undervisningen. Mer information och länk till anmälan finns här!

/Karin

fredag 8 mars 2013

40,000 images under open licenses



On Wednesday the Royal Armoury, Skokloster Castle and the Hallwyl Museum (LSH) released our entire image archive to the public. Read this article on OpenGLAM for more information in English.



onsdag 6 mars 2013

Sveriges kulturskatter på nätet



40 000 bilder för fri nedladdning!

Från och med idag finns Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museets bildarkiv på nätet. Nu kan skolelever illustrera sina arbeten, författare bildsätta publikationer, forskare jämföra högupplösta bilder på intressanta föremål och konstnärer göra bildbearbetningar utan att fundera på om de har råd. Alla bilder får användas fritt.

Vi är först bland svenska museer med att öppna våra bildarkiv för allmänheten, men hoppas att vi får många efterföljare. Fritt bildmaterial är värdefullt för många, inte minst för skolorna. Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan påpekar hur det digitaliserade kulturarvet blir en värdefull källa till kultur och historia för skoleleverna. Hon tror att tillgången också leder till att ungdomarna värdesätter kulturarvet mer.



I arkivet finns föremålsbilder, såväl som bilder från museimiljöerna, foton från publikationer och reproduktioner av museernas historiska fotosamlingar. Bilderna är märkta med s.k. Creative Commons-licenser som anger vad användaren får göra och vilken information som ska följa med bilden. Ungefär en fjärdedel är högupplösta jpeg-bilder, men andelen högupplöst material kommer successivt att öka.



De högupplösta bilderna kommer även att läggas ut på Wikimedia Commons, med länkar tillbaka till myndighetens egen databas, för att öka räckvidden inte minst internationellt. Informationen om samlingarna och bilderna hittas dessutom via Riksantikvarieämbetets museiportal Kringla och kan vidareanvändas för appar och andra produktioner via deras webbservice K-samsök.

Det öppna bildarkivet har gjorts möjligt genom finansiering från innovationsmyndigheten Vinnova, inom ramen för den s.k. Öppen data-utlysningen