tisdag 30 april 2013

Wiki Loves Public Art

I morgon börjar fototävlingen Wiki Loves Public Art! Tävlingen arrangeras av Wikimedia (i Sverige, Finland, Spanien, Österrike och Israel) och Europeana och tävlingsdeltagarna tar bilder av upphovsrättsfri konst och konsthantverk och laddar upp sina bilder på Wikimedia Commons. Bilderna kommer att bedömas av en jury och de tio bästa bidragen går vidare till den internationella tävlingen. Syftet med tävlingen är att öka antalet fria bilder på offentliga konstverk.

Carl Gustaf Wrangel, grundare av Skoklosters slott, till häst. Public domain. 
Både Hallwylska museet och Skoklosters slott har stora och fina konstsamlingar men tyvärr är fram för allt samlingen på Skoklosters slott inte tillräckligt digitaliserad. Museernas deltagande i Wiki Loves Public Art är därför en del i att öka antalet bilder på samlingarna. Vi på museerna vill öka tillgången till kulturarvet och inte bara göra det tillgängligt utan även användbart. Det rimmar väl med Wikimedias och Europeanas syn på fria licenser.
Venus och Amor, Hallwylska museet. Public domain.
Vi kommer, precis som på Fotosafarit på Hallwylska museet förra året, lägga alla bilder som tas i vår databas så att bilderna av samlingarna också sprids via vårt Sök i samlingarna och vidare till K-samsök och Europeana.

Fotosafari på Hallwylska museet 2012. Foto: Axel Pettersson, cc by-sa
Vi välkomnar alla som vill delta i tävlingen! All konst har utgången upphovsrätt så man kan lugnt välja sitt motiv och ta alla bilder man vill. Naturligtvis erbjuder vi fri entré till de som deltar i tävlingen. Läs mer på Hallwylska museet och Skoklosters slott. Vill ni veta hur ni deltar, titta här.

/Karin Nilsson, enhetschef

PS. Om man tycker att kvinnor och män porträtteras olika i dessa exempelmålningar kan man göra om dem så att de blir "bättre". En fördel med måleri med utgången upphovsrätt.

onsdag 10 april 2013

Humörtavlor

Moodboard. Foto: Pippa Buchanan, Linz, Austria
Eftersom jag har blivit ombedd att göra en visuell presentation av mina tankar kring nästa års utställning på Skoklosters slott och mitt inledande klipp- och klistrande inte blev så bra, så började jag googla på "moodboards" (usch, hemska ord). Sökandet gav resultat och jag snöade snabbt in på olika verktyg för att sätta ihop inspirationsbilder till en snygg presentation utan att behöva vara fena på något redigeringsverktyg.


En "board" på Pinterest.
Det allra enklaste, för den som vill visa en samling bilder på ett tema är kanske Pinterest. Där markerar man helt enkelt de bilder man gillar, från Pinterest eller från webben, och lägger till dem i valfritt album. Layouten är inbyggd och bilderna lägger sig i den ordning man har lagt till dem. Trots enkelheten blir det överskådligt och visuellt tilltalande.


Murallys startsida
Murally är ett moodboardverktyg, hittills i betaversion. Hit bjuder man in sina samarbetspartner, så att man kan arbeta tillsammans. Murally har rätt många funktioner. Den är nog inte så svår att förstå när man har hållit på en stund, men jag tycker att den är lite stökig och inte helt tilltalande, visuellt. Det kan förstås bero på att verktyget inte är färdigutvecklat och att jag använde den enklare gratisversionen. Eller så beror det på att jag inte riktigt vet vilka funktioner jag borde förvänta mig.



Startsidan på Image Spark
Sen hittade jag Image Spark och blev förtjust. Tjänsten är som en kombination av Pinterest och Murally. Användaren söker fram bilder utifrån taggar och kan själv tagga vidare som man vill. Med hjälp av en valfri plugin så kan man lägga till bilder från vilken webbplats som helst. Utifrån sin egen bildbank är det sedan lätt att skapa en egen moodboard. Image Spark är lättbegriplig och snygg i sin enkelhet. Jag skaffade genast ett konto och började testa, men upptäckte strax att grundarna funderar på att lägga ner, eftersom det inte bär sig ekonomiskt. Synd. 

Det finns förmodligen en uppsjö av liknande verktyg att botanisera bland. Jag hoppas att Image Spark får finnas kvar eller att jag hittar något som är lika lättanvänt, eftersom jag är mycket långt ifrån något proffs på området. Alla tips tas tacksamt emot.

//Sara

fredag 5 april 2013

Export ur en databas



I ett tidigare inlägg skrev jag om export av metadata i samband med Öppet bildarkiv-projektet. Vårt mål är att leverera alla högupplösta bilder som finns i eMuseumPlus/K-samsök till Wikimedia Commons. Att exportera metadata tillhörande bilderna ifråga blev något mer komplicerat än vad vi till en början hade trott. Vårt interna databassystem MuseumPlus innehåller förvisso olika exportmöjligheter, men det visade sig vara omöjligt att få ut all data som vi önskade via systemets vanliga gränssnitt. Lösningen fick bli att gå på djupet med den bakomliggande SQL-databasen, och via den hämta ut relevant data för såväl bilder som de museiföremål som bilderna i många fall avbildar. Att få förståelse för den bakomliggande strukturen i databassystemet var en utmaning, men efter en tids analyserande av alla tabell- och fältnamn kunde ett antal SQL-frågor skrivas som i sin tur skapar den nödvändiga exporten. Nästa steg i detta projekt är nu att skapa mallar för Wikimedia Commons - vilket en riktig Wikimedia-expert hjälper oss med - och när mallar och den exporterade metadatan matchar kommer uppladdningen av bilder att påbörjas. Vi är inte där ännu, men vi närmar oss målet att få ut alla bilder på Wikimedia Commons!

// Fredrik