tisdag 30 april 2013

Wiki Loves Public Art

I morgon börjar fototävlingen Wiki Loves Public Art! Tävlingen arrangeras av Wikimedia (i Sverige, Finland, Spanien, Österrike och Israel) och Europeana och tävlingsdeltagarna tar bilder av upphovsrättsfri konst och konsthantverk och laddar upp sina bilder på Wikimedia Commons. Bilderna kommer att bedömas av en jury och de tio bästa bidragen går vidare till den internationella tävlingen. Syftet med tävlingen är att öka antalet fria bilder på offentliga konstverk.

Carl Gustaf Wrangel, grundare av Skoklosters slott, till häst. Public domain. 
Både Hallwylska museet och Skoklosters slott har stora och fina konstsamlingar men tyvärr är fram för allt samlingen på Skoklosters slott inte tillräckligt digitaliserad. Museernas deltagande i Wiki Loves Public Art är därför en del i att öka antalet bilder på samlingarna. Vi på museerna vill öka tillgången till kulturarvet och inte bara göra det tillgängligt utan även användbart. Det rimmar väl med Wikimedias och Europeanas syn på fria licenser.
Venus och Amor, Hallwylska museet. Public domain.
Vi kommer, precis som på Fotosafarit på Hallwylska museet förra året, lägga alla bilder som tas i vår databas så att bilderna av samlingarna också sprids via vårt Sök i samlingarna och vidare till K-samsök och Europeana.

Fotosafari på Hallwylska museet 2012. Foto: Axel Pettersson, cc by-sa
Vi välkomnar alla som vill delta i tävlingen! All konst har utgången upphovsrätt så man kan lugnt välja sitt motiv och ta alla bilder man vill. Naturligtvis erbjuder vi fri entré till de som deltar i tävlingen. Läs mer på Hallwylska museet och Skoklosters slott. Vill ni veta hur ni deltar, titta här.

/Karin Nilsson, enhetschef

PS. Om man tycker att kvinnor och män porträtteras olika i dessa exempelmålningar kan man göra om dem så att de blir "bättre". En fördel med måleri med utgången upphovsrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar