onsdag 10 april 2013

Humörtavlor

Moodboard. Foto: Pippa Buchanan, Linz, Austria
Eftersom jag har blivit ombedd att göra en visuell presentation av mina tankar kring nästa års utställning på Skoklosters slott och mitt inledande klipp- och klistrande inte blev så bra, så började jag googla på "moodboards" (usch, hemska ord). Sökandet gav resultat och jag snöade snabbt in på olika verktyg för att sätta ihop inspirationsbilder till en snygg presentation utan att behöva vara fena på något redigeringsverktyg.


En "board" på Pinterest.
Det allra enklaste, för den som vill visa en samling bilder på ett tema är kanske Pinterest. Där markerar man helt enkelt de bilder man gillar, från Pinterest eller från webben, och lägger till dem i valfritt album. Layouten är inbyggd och bilderna lägger sig i den ordning man har lagt till dem. Trots enkelheten blir det överskådligt och visuellt tilltalande.


Murallys startsida
Murally är ett moodboardverktyg, hittills i betaversion. Hit bjuder man in sina samarbetspartner, så att man kan arbeta tillsammans. Murally har rätt många funktioner. Den är nog inte så svår att förstå när man har hållit på en stund, men jag tycker att den är lite stökig och inte helt tilltalande, visuellt. Det kan förstås bero på att verktyget inte är färdigutvecklat och att jag använde den enklare gratisversionen. Eller så beror det på att jag inte riktigt vet vilka funktioner jag borde förvänta mig.Startsidan på Image Spark
Sen hittade jag Image Spark och blev förtjust. Tjänsten är som en kombination av Pinterest och Murally. Användaren söker fram bilder utifrån taggar och kan själv tagga vidare som man vill. Med hjälp av en valfri plugin så kan man lägga till bilder från vilken webbplats som helst. Utifrån sin egen bildbank är det sedan lätt att skapa en egen moodboard. Image Spark är lättbegriplig och snygg i sin enkelhet. Jag skaffade genast ett konto och började testa, men upptäckte strax att grundarna funderar på att lägga ner, eftersom det inte bär sig ekonomiskt. Synd. 

Det finns förmodligen en uppsjö av liknande verktyg att botanisera bland. Jag hoppas att Image Spark får finnas kvar eller att jag hittar något som är lika lättanvänt, eftersom jag är mycket långt ifrån något proffs på området. Alla tips tas tacksamt emot.

//Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar