onsdag 18 december 2013

Google Cultural Institute - Inte möjlighet att ta dig till Stockholm? - Kom på besök ändå!

LSH.SE ♥ Google Open Gallery


Vi var, tillsammans med Nationalmuseum och Världskulturmuseerna, först inbjudna i Sverige att delta i vad som tidigare benämndes som Google Art Project. Projektet lanserades globalt 3 april 2012.


Vad är Google Open Gallery?

Google har skapat "öppna gallerier" där vi som museer eller enskilda konstnärer kan lägga upp konstföremål, filmklipp eller till och med "gatuvy" av lokaler, utställningar eller historiska platser, där man med enbart internetuppkoppling kan gå runt i konstutställningar eller historiska sevärdheter spridda över hela världen. Gallerierna och utställningarna som publiceras går att skåda på Google Cultural Institute - en sida full av möjligheter.


På Google Cultural Institute kan du som privatperson enkelt skapa ett konto (eller logga in med ditt befintliga googel-konto) och skapa egna gallerier med de bilder som finns i de öppna gallerierna. På så vis kan du skapa din egna digitala utställning. Kanske vill du skapa en renässansutställning med konst från hela världen, eller samla olika sevärdheter?

Oavsett om du är intresserad av kulturarv, konst, historia eller geografi kan du finna stor nytta av Google Cultural Institute. Te.x. kan du som är intresserad av konsthistoria träna dina kunskaper med GCIs quiz Look like an expert. Cultural Institute har även lagt upp läroplaner och roliga skoluppgifter där eleverna uppmanas att skapa egna gallerier med uppgifter så som skapa ett galleri med en sevärdhet från varje kontinent eller utefter en viss tidsepok.
Detta bidrar till en enorm tillgänglighet av konst globalt, självklart ville vi hoppa på detta stora kultur-projekt!Vi kämpar vidare med vårt mål att öka våra museers samlingars tillgänglighet och du kan nu besöka både Livrustkammaren (The Royal Armoury, Sweden), Skoklosters slott (Skokloster Castle) och Hallwylska museet (Hallwyl museum) på Google Cultural Institute.  Använd gärna våra bilder personligen eller i klassrummet, du får gärna skicka oss en länk till ditt galleri antingen genom att lämna en kommentar här i bloggen eller skicka den i ett mail till digitalamuseet[a]gmail.com .

Här är ett exempel på hur ett privat galleri kan se ut: Favoriter från Skoklosters slott


Dessutom kan du nu gå runt i Skoklosters slott, Livrustkammaren och Hallwylska museet virtuellt! Klicka bara på den gula karaktären, se exempel nedan:

Livrustkammarens galleri

Hallwylska museets föremål


Alla tre museer har du möjlighet att gå omkring i - klicka bara på den lilla gula karaktären.

En annan fördel med Google Gultural Institute är att utställningarna man skapar är enkla att integrera med ens befintliga webbplats om så önskas.

Nackdelar vi stött på:
  • Museerna är bara sökbara med sina engelska titlar, t.ex. går det ej att söka på Livrustkammaren utan istället får man söka på The Royal Armoury
  • De integrerade delningsfunktionerna på sajten är väldigt begränsade.
  • Inga licenser framgår (t.ex. i vårt fall att bilderna är fria att användas). *
  • Bilderna går ej att ladda ner. *

*Detta är något som t.ex. skulle kunna läggas till manuellt beroende på vilken licens som gäller.


Google har dessutom öppnat en avdelning, kallad the Lab, på sitt kontor i Paris tillägnat att experimentera med 3D skanners, super högupplösta kameror och interaktiva skärmar för att få fram hur dessa kan användas på museum, andra typer av utställningar men även hur dessa metoder kan förbättra hur historiska- och konstföremål kan presenteras och studeras i detalj online. Vi följer utvecklingen med spänning.

// Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar