fredag 21 februari 2014

3D-skanning av Erik XIV:s paradsköld

Det har hänt många spännande saker i vår verksamhet den här veckan!
Skoklosters slott förbereder man inför våren och sommaren. I onsdags utsågs Stockholms favoritmuseum och i gruppen bästa personal kammade Hallwylska museet hem vinsten. På Livrustkammaren förbereder man inför den kommande utställningen Maktspel - ett kostymdama i Livrustkammaren.

Hos oss på Digitala museet kom 3D skaparna på besök och utförde en 3D-skanning av Erik XIV:s paradsköld! Det var en häftig process att få vara med om och något vi velat genomföra länge. Syftet med detta är en utökad tillgänglighet till museiföremål. 3D-utskrivna föremål är, till skillnad från originalen, ok att känna och ta på vilket ger besökaren möjlighet att studera föremålen närmre och på så vis också ta ett steg in i vår historia. Det kan göra besöket mer interaktivt, kanske främst för barn och synskadade men även för övriga besökare.

Vi väntar på att få se det färdigställda slutresultatet och syftet med detta projekt är att fullfölja så många som möjligt av alla möjligheter det ger!

Främst att lägga upp filen på nätet så att man som privatperson ska kunna skriva ut sin egna kopia av Erik XIV:s sköld. Det har skrivits en del i media om vapen som går att skriva ut med en 3D-printer så vi tyckte att det var en bra idé att erbjuda en sköld ;)

Vi hoppas även lägga upp en bearbetat version på hemsidan i vår kommande webbutställning om Erik XIV där man ska kunna studera skölden i detalj, zooma in och vrida och vända på den i 360 grader.

Detta ger personer som inte kan komma till museerna möjlighet att få se och utforska våra föremål.

Ett framtida projekt blir kanske att skriva ut föremål i 3D för besökare att faktiskt ta på. Skölden är utsmyckad med fantastiska, detaljerade, reliefer - alla slagna för hand och är därför spännande att få studera och känna på. En annan tanke är att samarbeta med TV-spels industrin, vem skulle inte vilja ge sig ut och slåss mot drakar i Skyrim i Erik XIV:s rustning?


Tillsammans placerade vi ut små magneter på skölden och klisterlappar runt om.

Färdigplacerat!
En första testrunda med skannern körs och ett nät av de märken vi placerat ut börjar synas på skärmen.

Spännande att få se skölden växa fram på skärmen.Med scannern i högsta hugg.

Själv drömmer jag om att få skriva ut en version i knallrosa plast. Och ser framför mig hur jag fyller hela lägenheten med museiföremål utskrivna i färgglad plast. Är så kul att få vara med och driva denna utveckling tillsammans med mina kollegor!

// Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar