onsdag 11 november 2015

Historiska barnvagnar

Idag har jag varit med och gjort ett ryck i det stora magasinsprojektet, där uppackningen av mängder med föremål snart är helt klar. Det mesta man ser där i magasinet är rustningar, vapen, dräkter och möbler. Men idag stod där en ensam barnvagn och väntade på att bli dammsugen och rengjord.
Denna trehjuliga barnvagn av korgvide och järn, med sufflett i impregnerad vaxduk, köptes av makarna von Hallwyl 1866 till deras förstfödda dotter Ebba. Därefter användes vagnen till de tre efterföljande döttrarna Ellen, Elma och Irma, på gården Ericslund i Södermanland. Observera att det finns ett handtag på vardera sida av vagnen.

Det här är heller inte den enda barnvagnen vi har i samlingarna. Det finns ett antal vagnar i Livrustkammaren, till exempel en personlig favorit med parasoll, från 1906, använd av Gustav VI Adolfs barn:
En fyrhjulig, vitlackerad sittvagn med stomme av trä och metall. Till vagnen finns också en fotsack av vaxduk. Vagnen har sele, fällbar sufflett av vit vaxduk och ett avtagbart, hopfällbart parasoll av vitt tyg med fransar. Tillverkad av Hitchings i London. Helt bedårande!

Ett annat exempel på barnvagn med kunglig glans är denna, som skänkts till Livrustkammaren av Gustav V, troligen tillverkar under andra hälften av 1800-talet:
Liggvagnen av vitmålad rotting har nog allt en kan önska av en barnvagn: sufflett av blått siden kantad av snöre av silkestråd med gångjärn av förgylld mässing och två handtag av mahogny - ett bak och ett fram.

Sist men inte minst, i denna barnvagskavalkad, en svartlackad vagn tillverkad av Hitching 1906, också den använd av Gustav VI Adolf barn:
Tillsynes en ordinär liggvagn, men skenet bedrar. I karossen av trä finns nämligen två säten - en dubbelvagn helt enkelt. Vagnen har sele, löstagbar sufflett av svart vaxduk, fodrad med violett textil, och med handtag enbart baktill, i silverfärgad metall.

//Linnéa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar